A A A
Previous Next Play Pause
1

Водопадът “Варовитец” е природен феномен, впечатляващ със своето величие и хубост. Скокът му е около 20 метра, а красотата – рядко срещана. Водата, буйна и дива, се спуща на няколко тераси в коритото на река Малък Искър.

Шумът й се слива с песента на птиците и оглася приказната гориста местност.

В непосредствена близост до водопада се намира Етрополския манастир "Света Троица". Този етрополски кът, сътворен от природни и исторически дадености, заобиколени от вековна букова гора, се е превърнал в приказен рай, огласен от звънливия шепот на водопада и песента на птиците. Това прекрасно място привлича с уникалната си красота много туристи и гости на града.

Водопадът “Варовитец” е разположен по северните склонове на старопланинския Черни връх, върху бигорна скала, на  5 км източно от град Етрополе, по асфалтиран път  на 3 км от курортното село Рибарица. Водопадът се намира на 730 м н. в. и общата площ, която заема е 0,3 хектара и е защитена природна забележителност.

За водопада се тръгва по пътя за село Рибарица и след това по пътя за манастира “Света Троица”.

До водопада “Варовитец” и манастира "Света Троица" по туристически пътеки от град Етрополе се стига за 1: 30 ч.

От водопад “Варовитец” по маркирана пътека се стига до водопад “Вранята вода” в село Ямна.

От Водопад “Варовитец” и "Света Троица" по маркирана пътека през Уменска (Благова) поляна се стига до Античното селище "Свети Атанас", което бе проучено наскоро.

Източник: Исторически музей - гр. Етрополе