A A A

Град Етрополе (545 м н. в.) е разположен в живописната котловина на река Малък Искър, скрит като перла в северните склонове на Стара планина, в подножието на връх Баба /1787 м/. Намира се на 80 км североизточно от София. На около 15 км от територията на общината преминава магистрала “Хемус”. В общината има един общински център Етрополе и 9 села: Лопян, Ямна, Рибарица, Бойковец, Брусен, Лъга, Малки Искър, Оселна и  Горунака.

Приветлив и гостоприемен, потънал в мека и приятна зеленина, освежен от бистрите пенливи потоци, Етрополският балкан разкрива пред нас богато културно-историческо наследство, уникално природно богатство, дълбоки традиции и уникални празници.

Етрополе възниква като тракийско селище през VІІ –VІ в. пр. Хр.

Интерес за посетителите представлява 2500-годишната многовековна история на града. Етрополе заема достойно място в историята на освободителното дело на българския народ през епохата на Възраждането. Етрополци участват в четите на Христо Ботев, Хаджи Димитър и Стефан Караджа, на Панайот Хитов, в легията на Раковски. С делото на Васил Левски е свързано основаването на тайния революционен комитет в Етрополе през есента на 1870 г. За председател е избран етрополецът Тодор Пеев – революционер, учител, книжовник, съратник на Левски и Ботев.

Значително място в историята на Етрополе заема участието на етрополци в Руско – турската освободителна война. На 24.ХІ.1877 г. предният отряд на легендарния генерал Гурко под командването на генерал Дандевил освобождава Етрополе. В къщата на местния чорбаджия Павел Панчов е настанен щабът на генерал Гурко. Величав и неповторим е героизмът на руските воини и етрополското население при зимното преминаване на Балкана през месец декември 1877 г. за освобождението на София и Южна България.

Етрополци вземат активно участие в Сръбско – българската, Балканските, Първата и Втората световна войни.

Днес Етрополе е привлекателно място за исторически, културен и религиозен туризъм.

Част от туристическите обекти, които представляват огромен интерес за посетителите в община Етрополе, са: “Часовниковата кула - символ на града (изградена през 1710 г. и е една от най – старите в България), Историческият музей (открит на 7. 12. 1958 г., помещава се в сградата на бившия Конак) и манастирът „Света Троица” (създаден през 1158 г., превърнал се в значим културно – просветен център). Тези туристически забележителности са включени  в движението „Опознай България – 100 Национални туристически обекта” под № 63. Интерес за посетителите представляват запазените възрожденски къщи: „Арнаудовата къща” (на първия етаж се намира „Клуба на културните дейци”, а на втория етаж се помещава етнографската експозиция на Историческия музей) и „Павелпанчовата къща”, която е била щаб на генерал Гурко през 1877 г., както и петте църкви в град Етрополе („Свети Архангел Михаил”, „Свети Георги”, „Свети Илия”, „Света Параскева” и „Свети Никола”), разположени под формата на кръст. Етрополе привлича туристи и с природните си забележителности: водопада „Варовитец”, водопада „Вранята вода”, скален масив „Куклите”, Орлов камък – червената стена” (скален комплекс, обитаван от редки и застрашени от изчезване грабливи птици), „Чертиград” (останки от тракийска крепост и паметник на културата с национално значение).

Занаятите, които са съхранени през вековете до днес в община Етрополе са: коларожелезарство, точиларство, налбанство, дърворезбарство, тъкачество, кожарство, воденичарство.

Уникални празници, които се честват в Етрополе, са „Свети Атанас” (януари), празник на „Етрополските зетьове” (юни) и „Петровден” – празник на град Етрополе (27-29 юни).

„Свети Атанас” е уникален тракийски празник, свързан с посрещането на бог Сабазий, с изпращането на зимата и посрещането на пролетта и с гоненето на злите духове. Този празник се чества всяка година в Етрополе последната неделя на месец януари. В навечерието на празника се събират туристи от цяла България, за да изкачат връх „Свети Атанас”. Участниците в празника палят огньове, греят ракия, вият хора и се кичат с бръшлян и кокичета като символ на пролетта.

Празникът на етрополските зетьове е уникален празник, който се чества в Етрополе и до днес. През 1971 г. за пръв път зетьове от цялата страна се събират в Етрополе, за да се повеселят и така се поставя началото на този изпълнен с много веселие и смях етрополски празник. Дълги години почетен председател на празника бе големият български актьор Григор Вачков.

Град Етрополе дава възможност на туристите да предприемат незабравимо пътешествие към необятната красота и меката зеленина на природата, да релаксират заедно с тишината и спокойствието на градчето, да се опиянят от величието  на Етрополския Балкан и да се впуснат в предизвикателствата и приключенията на планински, културен, екологичен, селски, ловен и конен туризъм.

Източник: Исторически музей - гр. Етрополе